mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczne, pikantne kuleczki z mięsa smażone na głębokim oleju, podawane z aksamitnym sosem orzechowym na bazie mleczka kokosowego.

Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym

 

  • Kuleczki mięsne (30 szt.)
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka przyprawy do tajskiego kurczaka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • ew. 1 posiekana papryczka chili
  • woda do wyrabiania mięsa (ok. 1/2 szklanki)

 

  • Sos orzechowy:
  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 125 ml mleczka kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry

 

  • Dodatki:
  • ugotowany na sypko ryż
  • słodki sos chili

Sposób przygotowania:

Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym
Kuleczki mięsne: Mięso mieszam z przyprawami, czosnkiem i chili, wyrabiam z zimną wodą na gładką masę. Odstawiam. Sos orzechowy: Na dwóch łyżkach oleju podsmażam imbir, płatki chili i łyżeczkę kolendry. Dodaję masło orzechowe i cały czas mieszam do rozpuszczenia, mieszam z ze składnikami na patelni. Następnie dodaję mleczko kokosowe, mieszając doprowadzam do wrzenia i gotuję na niewielkim ogniu ok. 2 minuty do zgęstnienia. Przekładam sos do miseczki, trzymam w cieple pod przykryciem (aby nie powstał kożuch). Wilgotnymi dłońmi lepię kulki wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzewam szklankę oleju, wkładam kulki i smażę je ok. 5 minut na dość dużym ogniu. Wyjmuję na papierowy ręcznik, wbijam w każdą kulkę wykałaczkę, podaję z sosem orzechowym, słodkim sosem chili i ugotowanym ryżem.
Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym
Mięso mielone łączę z przyprawami i dokładnie mieszam
Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym
Z mięsa lepię niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym
Kuleczki mięsne smaże na głębokim tłuszczu
Tajskie kulki mięsne z sosem orzechowym
W rondlu przygotowuję sos orzechowy z masła orzechowego i mleczka kokosowego