Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Wiejska tarta wytrawna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Oryginalny sposób na niebanalny obiad dla rodziny lub gości. Można do niej dodać różne, ulubione, składniki

Wiejska tarta wytrawna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiejska tarta wytrawna

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Wiejska tarta wytrawna
Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do lodówki, by schłodzić. Następnie rozwałkować, wylepić formę. Umieścić na nim papier do pieczenia i wysypać groch. Piec w temp. 180-200 st C około 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Pieczarki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Dorzucić do pieczarek. Cebule obrać, posiekać, wrzucić na patelnię. Brukselki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Dodać groszek i kukurydzę. Dodać przygotowany farsz. Wszystko wymieszać i doprawić.

Wylać na wystudzone ciasto. Jajka wymieszać ze śmietaną. Zalać taką mieszanką tartę i posypać serem. Wierzch udekorować np. paskami papryki.

Umieścić tartę w piekarniku w tej samej temp. Piec około 30 minut. Posypać tartym serem i umieścić w piekarniku, aż ser się nie rozpuści
Wiejska tarta wytrawna
Pieczarki pokroic na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię
Wiejska tarta wytrawna
Wedlinę i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki
Wiejska tarta wytrawna
Do pieczarek dodać wędlinę, kiełbasę i cebulę
Wiejska tarta wytrawna
Wszystkie składniki farszu wymieszać, umieścić na cieście, polać śmietanką z jajkami