SUPERPRZEPIS

Tarta dyniowo-serowa

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Tarta dyniowo-serowa Więcej zdjęć (3)

Tarta ta pozytywnie nastraja swoim pięknym, dyniowym pomartańczem

Składniki:

Tarta dyniowo-serowa

 

  • Forma o średnicy 24 cm

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta dyniowo-serowa
CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte. Nadzienie: Dynię obgotowujemy na pól miękko. Odcedzamy. Przestudzoną układamy na cieście kruchym. Twaróg przekładamy do miski, dokładamy do niego starty na tarce ser mozzarella, mleko oraz jajko. Całość miksujemy i doprawiamy ziołami i przyprawami. Tak przygotowaną mieszaniną zalewamy dynię. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C.
Tarta dyniowo-serowa
Obrana i pokrojona w kostkę dynie gotujemy na półmiękko.
Tarta dyniowo-serowa
Ugotowaną dynię wykładamy na wyłożone ciasto kruche.