PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Tarta francuska ze szpinakiem i łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mój pomysł na wykorzystanie resztki ciasta francuskiego, które pozostało po większych wypiekach. Idealne na śniadanie na ciepło.

Tarta francuska ze szpinakiem i łososiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta francuska ze szpinakiem i łososiem

 

Sposób przygotowania:

Tarta francuska ze szpinakiem i łososiem
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy szpinak. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. W miseczce roztrzepujemy jajko i mieszamy je ze śmietaną. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy. Szklaną formę o średnicy około 20cm (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego) smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Do środka wlewamy masę jajeczną i nakładamy szpinak. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st (termoobieg). Po tym czasie układamy na wierzchu tarty łososia i jeszcze chwilę zapiekamy. Podajemy na ciepło.
Tarta francuska ze szpinakiem i łososiem
Etap 1 Do przygotowania tarty można użyć mrożonego lub świeżego szpinaku.
Tarta francuska ze szpinakiem i łososiem
Etap 2 Jajka rozkłócamy ze śmietanką UHT
Tarta francuska ze szpinakiem i łososiem
Etap 3 Przed pieczeniem tartę posypujemy mozarellą