Sposób przygotowania:
Tarta jabłkowa z cynamonem
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy nożem lub siekaczką do ciasta. Gdy składniki dobrze się połączą zawijamy w folie spożywcza i chłodzimy przez 30-60 minut w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazdo nasienne a wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż.
Jabłka układamy ściśle obok siebie na gęsto po nakłuwanym widelcem cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut.
Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu.
Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy do zarumienienia wierzchu około 25 minut.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazdo nasienne a wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż.
Jabłka układamy ściśle obok siebie na gęsto po nakłuwanym widelcem cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut.
Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu.
Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy do zarumienienia wierzchu około 25 minut.
Magdalena88
niezły kąsek