kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tarta jabłkowa z cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ta tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych.

Tarta jabłkowa z cynamonem

Składniki:

Tarta jabłkowa z cynamonem

podstawowe

 

 

  • masa waniliowa:
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 200g kwaśnej śmietany 18%tłuszczu
  • 15g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowa z cynamonem
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy nożem lub siekaczką do ciasta. Gdy składniki dobrze się połączą zawijamy w folie spożywcza i chłodzimy przez 30-60 minut w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazdo nasienne a wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż.

Jabłka układamy ściśle obok siebie na gęsto po nakłuwanym widelcem cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut.

Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu.

Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy do zarumienienia wierzchu około 25 minut. 

Tagi:

ciasto jabłka