Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1152]

Tarta makaronowa z warzywami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wytrawna tarta, w której, zamiast ciasta, dno tworzy makaron spaghetti. Dodatkami są: cukinia, papryka, pieczarki i ser żółty. Całości dopełnia sos pomidorowy.

Tarta makaronowa z warzywami i pieczarkami

Składniki:

Tarta makaronowa z warzywami i pieczarkami

 

  • 150 g makaronu spaghetti z pełnego ziarna
  • 2 papryki: 1 czerwona i 1 żółta
  • 1 mała cukinia
  • 40 dag pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • słoiczek sosu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła + masło do wysmarowania formy
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Tarta makaronowa z warzywami i pieczarkami

ETAP 1:

Tarta makaronowa z warzywami i pieczarkami
Cukinię i papryki smażymy na rozgrzanej oliwie

Makaron gotujemy al dente. Warzywa myjemy. Pieczarki dokładnie myjemy i oczyszczamy.
Papryki i cukinię kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Warzywa przyprawiamy solą i oregano.

ETAP 2:

Tarta makaronowa z warzywami i pieczarkami
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle

Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Tarta makaronowa z warzywami i pieczarkami
Na dnie formy na tartę umieszczamy makaron

Formę na tartę smarujemy masłem. Na dnie formy układamy nitki makaronu.

ETAP 4:

Tarta makaronowa z warzywami i pieczarkami
Na makaron wykładamy zmieszane warzywa i pieczarki

Warzywa i pieczarki mieszamy, wykładamy na makaron.

ETAP 5:

Tarta makaronowa z warzywami i pieczarkami
Na warzywach i pieczarkach rozsmarowujemy sos

Na warzywach i pieczarkach rozsmarowujemy sos pomidorowy.

ETAP 6:

Tarta makaronowa z warzywami i pieczarkami
Całość pokrywamy startym serem

Ser ścieramy na tarce i grubych oczkach.
Startym serem posypyjemy wierzch potrawy.
Pieczemy 20 minut w 180 st. C.