kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tarta Marshmallow z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Stałam się posiadaczka dużej paki pianek Marshmallow. W moim domu nie ma na nią amatorów, więc zagłębiłam się czeluściach moich segregatorów z przepisami na słodkości w poszukiwaniu inspiracji na ich wykorzystanie. W efekcie powstała ta oto tarta.

Tarta Marshmallow z malinami

Składniki:

Tarta Marshmallow z malinami

 

  • Na ciasto:
  • 115 g miękkiego masła
  • Szklanka maki pszennej
  • Szklanka mąki razowej żytniej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki rumu

 

  • Na masę:
  • 150g pianek Marshmallow
  • Pół szklanki mleka
  • 150g śmietany kremówki

 

  • Dodatkowo:
  • 100g malin
  • Łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Tarta Marshmallow z malinami
Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę i wyłożyć ją na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Pianki podgrzać na malutkiej mocy wraz z mlekiem. Pianki powinny się rozpuścić, ale mleko nie powinno się zagotować. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wystudzonych pianek z mlekiem. Masę wykładamy na upieczony spód. Maliny miksujemy na gładką masę z dodatkiem cukru. Jeśli owoce są słodkie nie ma potrzeby dosładzania. Na masie marshmallow robimy małe kropki z musu owocowego i przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy ósemki tworząc esy-floresy. Chłodzimy prze kilka godzin

Tagi:

ciasto mak tarta