goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Tarta orzechowo-śliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W sezonie śliwkowym bardzo często robię taką tartę

Tarta orzechowo-śliwkowa

Składniki:

Tarta orzechowo-śliwkowa

 

  • ciasto:
  • mąka 30 dag
  • cukier puder 15 dag
  • masło 1/2 kostka
  • jajko 1 sztuka
  • proszek do pieczenia szczypta

 

Sposób przygotowania:

Tarta orzechowo-śliwkowa
Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, kawałkiem masła i szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy dno formy tarty. Śliwki płuczemy, usuwamy pestki. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielone orzechy i cynamon, delikatnie mieszamy. Masą białkową smarujemy ciasto, a na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.