Sposób przygotowania:
Tarta porosołowa
Zaczynamy od wymieszania mąkę z solą,dodjemy miękkie masło, jajko i jogurt i wyrobiamy ciasto. Gładkie ciasto zawijamy wfolię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy iukładamy w formie do pieczenia tary, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto trzeba ponakłuwać widelcem, żeby nie urosło i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10minut.W tym czasie obieramy cebulę i posiekamy wdrobną kostkę. Trzeba ją zeszklić na patelni z łyżką masła. Dodać mięso i marchewkępokrojone w drobną kostkę. Wymieszać z gęstym jogurtem naturalnym i posiekanymkoperkiem i pietruszką. Dprawiamy do smaku solą i pieprzem.Farsz przekładamy nazapieczony spód tarty.Przygotwujemy sos zroztrzepanego jajka, jogurtu, soli i pieprzu do smaku. Gotowym sosem polać farsz, można po wierzchu posypać jeszcze grubo mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni ok 30 minut.