Sposób przygotowania:
Tarta słodko-słona.
Przesiać na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekać ją z miękkim masłem,zsunąć na stosik,zrobić dołek,wbić żółtka oddzielone od białek,dodać śmietanki,sól.Wyrabiać i zagnieść w kulę,podsypując mąką pod spód.Wstawić w misce ciasto do lodówki na 30 min.Wtenczas przygotować nadzienie,nagrzać piekarnik,natłuścić blaszkę do tartej.Ciasto wyjąć,rozwałkować i wylepić spód blaszki,zalepić na brzegach.Rozsmarować na powierzchni ciasta masło orzechowe,rozłożyć umyte,pokrojone na plastry pomidorki,posypać garstką oliwek czarnych,startym żółtym serem oraz dużą szczyptą ziół.Wstawić blaszkę z tartą na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.Po upieczeniu wyjąć,piekarnik wyłączyć,odwietrzyć.Tartę pokroić na trójkąciki i spożywać.
pepsicOLA