marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta słodko-słona.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyrobić i zagnieść składniki na kruche ciasto do tartej.Schłodzić,rozwałkować ciasto,wylepić blaszkę.Rozłożyć nadzienie.Piec ok.30 min.

Tarta  słodko-słona.

Składniki:

Tarta słodko-słona.

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 150 g.miękkiego masła,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli.
  • Nadzienie:
  • słoiczek masła orzechowego,ale nie nutelli,
  • kilka słodkich bułgarskich pomidorów(3-5 sztuk),
  • garstka oliwek czarnych lub zielonych,
  • starty ser żółty do posypania,
  • po szczypcie oregano,suszonej mięty i lubczyku,
  • tłuszcz do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Tarta słodko-słona.
Przesiać na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekać ją z miękkim masłem,zsunąć na stosik,zrobić dołek,wbić żółtka oddzielone od białek,dodać śmietanki,sól.Wyrabiać i zagnieść w kulę,podsypując mąką pod spód.Wstawić w misce ciasto do lodówki na 30 min.Wtenczas przygotować nadzienie,nagrzać piekarnik,natłuścić blaszkę do tartej.Ciasto wyjąć,rozwałkować i wylepić spód blaszki,zalepić na brzegach.Rozsmarować na powierzchni ciasta masło orzechowe,rozłożyć umyte,pokrojone na plastry pomidorki,posypać garstką oliwek czarnych,startym żółtym serem oraz dużą szczyptą ziół.Wstawić blaszkę z tartą na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.Po upieczeniu wyjąć,piekarnik wyłączyć,odwietrzyć.Tartę pokroić na trójkąciki i spożywać.

Tagi:

sery ser tarta