Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami papierówkami
Z mąki, 1 szklanki białego cukru, 200 g masła, 2 żółtek i kilku kropel aromatu śmietankowego zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć folią i schować do lodówki. Podczas, gdy ciasto się chłodzi zająć się jabłkami. Papierówki obrać ze skórek, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić do miski w talarki, niezbyt drobne kawałki. Do pokrojonych jabłek dodać 3 łyżki cukru, sporą dawkę cynamonu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszać jabłka w misce z dodanymi do nich składnikami. Wyjąć zagniecione ciasto z lodówki. Spód tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - jedną większą na spód i jedną mniejszą na wierzch. Większą częścią ciasta wylepić blachę do pieczenia tarty tworząc tym samym spód tarty. Na wylepiony spód wysypać trochę bułki tartej, a następnie wyłożyć na niego jabłka wymieszane z mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem. Z mniejszej części ciasta utworzyć, powycinać paski i ułożyć je na wierzchu tarty tworząc kratkę na wyłożonych jabłkach. Piec tartę w 180 stopniach przez około 1 godzinę.