Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z bakłażanem i mozzarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chrupiące ciasto francuskie pokryte przepysznym letnim farszem!

Tarta z bakłażanem i mozzarellą

Składniki:

Tarta z bakłażanem i mozzarellą

 

  • SKŁADNIKI :
  • ciasto francuskie - 1 płat
  • żółtko - 1 szt
  • NADZIENIE :
  • bakłażan - 1 szt
  • pomidor - 2 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - 3 łyżki
  • oregano - 1 szczypta
  • bazylia - 1 szczypta
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • mozzarella - 150 g
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Tarta z bakłażanem i mozzarellą
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Formę do tarty lub tortownicę delikatnie natłuszczamy. Dokładnie wyklejamy ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. NADZIENIE : Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok ( ok. 30-45 minut ). Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory obieramy ze skórki , kroimy w kosteczkę i miksujemy wraz z oliwą i octem. Doprawiamy oregano , bazylią , solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana. Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym . Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana. Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać startym serem!