Sposób przygotowania:
Tarta z bakłażanem i mozzarellą
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Formę do tarty lub tortownicę delikatnie natłuszczamy. Dokładnie wyklejamy ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. NADZIENIE : Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok ( ok. 30-45 minut ). Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory obieramy ze skórki , kroimy w kosteczkę i miksujemy wraz z oliwą i octem. Doprawiamy oregano , bazylią , solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana. Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym . Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana. Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać startym serem!
julcia12437