SUPERPRZEPIS

Tarta z makaronem i szparagami

  • 4
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Tarta z makaronem i szparagami Więcej zdjęć (2)

Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim to aromatyczny obiad, który kusi kolorami i świeżością składników, idealny na ciepłe dni!

Składniki:

Tarta z makaronem i szparagami

Ciasto:

  • 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego około 280 g

Nadzienie

Masa jajeczna

  • 3 jajka
  • 10 dag sera żółtego
  • 20 dag śmietany gęstej 18%
  • szczypta gałki do smaku
  • sól do smaku
  • szczypiorek cienki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Tarta z makaronem i szparagami

Ciasto:

Tarta z makaronem i szparagami
ciastem wylepiamy formę do zapiekanki dno i boki

Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki.

ETAP 2:

Tarta z makaronem i szparagami
Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku

Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną sodą.

ETAP 3:

Tarta z makaronem i szparagami
Szparagi gotujmey na stojąco w osolonym wrzątku

Szparagi blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy na kawałki.

Nadzienie:

Tarta z makaronem i szparagami
Cukinię i pora podsmażamy na oliwie aż będą szkliste

Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a pora na krążki, podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą.

ETAP 5:

Tarta z makaronem i szparagami

Do ugotowanego makaronu dodajemy szparagi, pokrojoną szynkę oraz cukinie z porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy.

ETAP 6:

Tarta z makaronem i szparagami
gotowe nadzienie w formie na cieście francuskim

Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie.

Masa jajeczna:

Tarta z makaronem i szparagami
Tarta przed zapieczeniem w piekarniku z masą jajeczną

Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na gorąco po wyjęciu z pieca.
Smacznego!