Sposób przygotowania:
Tarta z makaronem i szparagamiCiasto:
Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki.
ETAP 2:
Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną sodą.
ETAP 3:
Szparagi blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy na kawałki.
Nadzienie:
Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a pora na krążki, podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą.
ETAP 5:
Do ugotowanego makaronu dodajemy szparagi, pokrojoną szynkę oraz cukinie z porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy.
ETAP 6:
Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie.
Masa jajeczna:
Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na gorąco po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
weronikaS
2milutka
I tak samo smakuje!
karola25
LauraLaura