Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z czekoladowym musem i owocami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moja propozycja dla każdej Pani domu - prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego niebiańsko smaczna!

Tarta z czekoladowym musem i owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z czekoladowym musem i owocami

 

  • 25-30 dag czekoladowych herbatników lub np. ciastek digestive (mogą być w czekoladzie)
  • 12 dag masła lub dobrej margaryny
  • 2 jajka
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek wody
  • 380 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag borówek amerykańskich lub jagód
  • 20 dag truskawek lub malin
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tarta z czekoladowym musem i owocami
Ciastka wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy przy pomocy wałka do ciasta. Masło lub margarynę (ja użyłam Kasi) rozpuszczamy i gdy lekko przestygnie, dodajemy do herbatników. Dokładnie mieszamy i powstałą masą wylepiamy spód (ewentualnie także boki) formy do tarty. Wkładamy do lodówki na godzinę. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Czekoladę łamiemy, dodajemy 8 łyżek wody niegazowanej, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w garnuszku ustawionym na niedużym gazie. Jajka dokładnie rozkłócamy blenderem lub trzepaczką rózgową i powoli wlewamy do gorącej czekolady, którą cały czas miksujemy, aby jajko się nam nie ścięło. Czekoladę studzimy i ciągle mieszając powoli wlewamy do ubitej śmietany. Mus wkładamy do lodówki, a gdy zacznie zastygać, przekładamy go do formy na tartę. Zostawiamy w lodówce na całą noc. Tartę przybieramy umytymi i osuszonymi owocami oraz listkami mięty. Podajemy z ulubioną kawą i w żadnym wypadku przy jedzeniu, ani "po" nie liczymy kalorii :-D
Tarta z czekoladowym musem i owocami
Ciastka wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy przy pomocy wałka do ciasta. Masło lub margarynę (ja użyłam Kasi) rozpuszczamy i gdy lekko przestygnie, dodajemy do herbatników. Dokładnie mieszamy i powstałą masą wylepiamy spód (ewentualnie także boki) formy do tarty. Wkładamy do lodówki na god
Tarta z czekoladowym musem i owocami
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Czekoladę łamiemy, dodajemy 8 łyżek wody niegazowanej, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w garnuszku ustawionym na niedużym gazie. Jajka dokładnie rozkłócamy blenderem lub trzepaczką rózgową i powoli wlewamy do gorącej czekolady, k
Tarta z czekoladowym musem i owocami
Mus wkładamy do lodówki, a gdy zacznie zastygać, przekładamy go do formy na tartę. Zostawiamy w lodówce na całą noc.