iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tarta z kalafiorem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetnie smakuje podane również na zimno. Można podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym. Często mrożę taką tartę, gdy przygotuję więcej porcji.

Tarta z kalafiorem

Składniki:

Tarta z kalafiorem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kalafiorem
Na mąkę wrzucić masło, posiekać nożem na drobne kawałki , dodać wodę, olej, sól i wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na godzinę. Marchew gotujemy razem z kalafiorem w słonej wodzie na pół twardo, śmietanę łączymy z jajkiem , dodajemy bazylię. Fetę kroimy na drobne kawałki. Ciasto wyjmujemy z lodówki układamy cienko w okrągłej formie, pieczemy 20 min w temp 160 stopni. Następnie wyjmujemy i układamy marchew pokrojoną w talarki oraz posiekany kalafior. Zalewamy wszystko śmietaną z jajkiem oraz bazylią, układamy kostki sera feta. Wstawiamy do piekarnika pieczemy 40 min w temp 180 stopni.