zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tarta z kiełbasą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Taką tartę można zrobić na obiad lub ciepłą kolację. Nie ma za dużo pracy a smak super. Najlepsza jest na ciepło.

Tarta z kiełbasą i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z kiełbasą i warzywami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kiełbasą i warzywami
CIASTO : Do miski robota wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i połączyć ze sobą. Potem szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na duże koło i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarowanej margaryna i wysypanej bułką tartą. Ciasto ponakłuwać, włożyć do środka formy papier do pieczenia i wsypać coś co obciąży papier ( ja użyłam ryż ale może być fasola ). Ciasto podpiec 15 minut w 200 stopniach a potem jeszcze 5 minut bez obciążenia. NADZIENIE : Przygotować wszystko na nadzienie. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć z pokrojoną papryczką chili. Potem dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i podzielonego na małe różyczki kalafiora. Chwilę wszystko smażyć i przestudzić. Do miski przełożyć jogurt i śmietanę oraz starty ser ( odrobinę zostawić do posypania wierzchu tarty ), natkę, przyprawy i przestudzone podsmażone składniki oraz odsączoną marchewkę i groszek. Nadzienie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, posypać startym serem i wędzoną papryką. Tartę wstawić do piekarnika ale już z temperaturą 180 stopni i zapiekać 30 - 35 minut. Gotową tartę kroić po około 10 minutach. Można polać ketchupem.
Tarta z kiełbasą i warzywami
Etap 1 Ciasto rozwałkowac i wylepić nim formę
Tarta z kiełbasą i warzywami
Etap 2 Przygotować nadzienie na tartę .
Tarta z kiełbasą i warzywami
Etap 3 Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie