Sposób przygotowania:
Tarta z kurkami
1. Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do zamrażalnika lub do lodówki. 2. Kurki przebrać, ooczyścić, umyć i pokroić. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać grzyby, podsmażyć. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, całe jajko i bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Większą część ciasta wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty o śr. 27cm. Na ciasto wyłożyć farsz. Resztę ciasta rozwałkować, powycinać nożem dekoracyjne listki i ułożyć na farszu. Liście oraz brzegi tarty posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 40 min w temp. 190st.