Sposób przygotowania:
Tarta z łososiem i jajkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z niecałą kostką tłuszczu. Zrobić dołek, wbić żółtka, dodać śmietanki i ze dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść po czym zapakować w woreczek foliowy i na 30 min. wstawić do lodówki. Jajka ugotować na twardo, szpinak rozmrozić i odlać z niego wodę, a tatar z łososia przesmażyć i doprawić na oleju w patelni i odsączyć. Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim natłuszczoną blachę, a na to kłaść tatar z łososia, szpinak oraz obrane i pokrojone na łódki jajka. Można posypać startym serem żółtym lub nie. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i jeść.
izabela11111