marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta z łososiem i jajkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto zagnieść i schłodzić. Przygotować resztę produktów.Piec 35 min. w 200 st.C.

Tarta z łososiem i jajkami

Składniki:

Tarta z łososiem i jajkami

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 150 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku dopieczenia,
  • sól.
  • Nadzienie:
  • 330 g .tataru z łososia,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 70 g.szpinaku mrożonego,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • pieprz kajeński,
  • curry,
  • tłuszcz do blachy na tartą.

Sposób przygotowania:

Tarta z łososiem i jajkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z niecałą kostką tłuszczu. Zrobić dołek, wbić żółtka, dodać śmietanki i ze dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść po czym zapakować w woreczek foliowy i na 30 min. wstawić do lodówki. Jajka ugotować na twardo, szpinak rozmrozić i odlać z niego wodę, a tatar z łososia przesmażyć i doprawić na oleju w patelni i odsączyć. Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim natłuszczoną blachę, a na to kłaść tatar z łososia, szpinak oraz obrane i pokrojone na łódki jajka. Można posypać startym serem żółtym lub nie. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i jeść.

Tagi:

jajko tarta jajka