slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Żytnia tarta ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną tartę z mąki żytniej z nadzieniem szpinakowym. Idealnie będzie pasować na obiad lub kolację. Polecam

Żytnia tarta ze szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żytnia tarta ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Żytnia tarta ze szpinakiem
Składniki ciasta przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy dno ciasta widelcem i wstawiamy blaszkę do lodówki na 30 minut.

W tym czasie myjemy i osuszamy szpinak oraz obieramy z łusek cebulę i czosnek oraz drobno je kroimy. Ser drobno kroimy.

Ciasto na tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Robimy farsz: na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebule i czosnek.Następnie dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu, aż "straci swoją objętość". Zdejmujemy z ognia. Do szpinaku dodajemy jajko, jogurt, ser oraz doprawiamy do smaku, mieszamy razem.

Tak przygotowane nadzienie przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut.

Smacznego
Żytnia tarta ze szpinakiem
Tarta żytnia ze szpinakiem oraz płatkami migdałowymi w całości