Sposób przygotowania:
Żytnia tarta ze szpinakiem
Składniki ciasta przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy dno ciasta widelcem i wstawiamy blaszkę do lodówki na 30 minut.
W tym czasie myjemy i osuszamy szpinak oraz obieramy z łusek cebulę i czosnek oraz drobno je kroimy. Ser drobno kroimy.
Ciasto na tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Robimy farsz: na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebule i czosnek.Następnie dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu, aż "straci swoją objętość". Zdejmujemy z ognia. Do szpinaku dodajemy jajko, jogurt, ser oraz doprawiamy do smaku, mieszamy razem.
Tak przygotowane nadzienie przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Smacznego
W tym czasie myjemy i osuszamy szpinak oraz obieramy z łusek cebulę i czosnek oraz drobno je kroimy. Ser drobno kroimy.
Ciasto na tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Robimy farsz: na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebule i czosnek.Następnie dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu, aż "straci swoją objętość". Zdejmujemy z ognia. Do szpinaku dodajemy jajko, jogurt, ser oraz doprawiamy do smaku, mieszamy razem.
Tak przygotowane nadzienie przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Smacznego
SylaUla
slodkokwasnakuchnia1
Dzięki