Sposób przygotowania:
Tarta z orzechami włoskimi
Z mąki, masła, cukru i łyżki mleka zagnieść kruche ciasto, zafoliować i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki do tart wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem, podpiec ok. 10-15 w temp. 190st. C.
Odłożyć ok. 10 najdorodniejszych orzechów, resztę posiekać lub rozbić na mniejsze kawałki. Jajka ubić z miodem, dodać śmietankę oraz masło, wymieszać. Na koniec połączyć z orzechami. Masę orzechową wyłożyć na podpieczony spód i piec ok. 25-30 min. w 180st.C. Wyjąć i ułożyć na tarcie połówki orzechów tworząc dowolny wzór. Podpiec jeszcze 5 min.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki do tart wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem, podpiec ok. 10-15 w temp. 190st. C.
Odłożyć ok. 10 najdorodniejszych orzechów, resztę posiekać lub rozbić na mniejsze kawałki. Jajka ubić z miodem, dodać śmietankę oraz masło, wymieszać. Na koniec połączyć z orzechami. Masę orzechową wyłożyć na podpieczony spód i piec ok. 25-30 min. w 180st.C. Wyjąć i ułożyć na tarcie połówki orzechów tworząc dowolny wzór. Podpiec jeszcze 5 min.