Sposób przygotowania:
tarta z pieczonej dyni
• dynie pokroić w dużą kostkę , przyprawić, polać oliwą, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min, • z mąki, masła,1 jajka, szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto, • uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, • wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 min, • na tarte wyłożyć dynie, • pozostałe jajka rozkłócić ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zalać dynię, • cebulę pokroić w piórka, posypać tarte, pokruszyć na nią ser, • piec jeszcze 15 min w piekarniku
msewka