agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Tarta z mozzarellą i szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszna tarta ze szparagami i pieczarkami. Bardzo dobra na ciepło lub jako zimna przekąska, polecam.

Tarta z mozzarellą i szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z mozzarellą i szparagami

 

  • ciasto kruche 1 opakowanie
  • szparagi 1 pęczek
  • pieczarki małe 125 g
  • mozzarella małe kulki lub 1 duża 125 g
  • żółtko 2 szt
  • jajko 1 szt
  • śmietana gęsta 1 duża łyżka
  • sól pieprz do smaku
  • ser żółty tarty 100 g

Sposób przygotowania:

Tarta z mozzarellą i szparagami
Do przepisu użyłam gotowego ciasta kruchego. Formę do pieczenia tart wyłożyć ciastem, lekko docisnąć. Ciasto powinno wystawać poza formę, później nadmiar obetniemy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 150 stopni na 10 minut. W tym czasie pieczarki oczyścić, podsmażyć w całości na maśle, pod koniec posypać sporą ilością pieprzu. NA upieczoną tartę ułożyć pieczarki, oraz mozzarellę w kulkach ( lub pokrojoną w kostki). Całość polać wymieszanymi jajkami ze śmietaną i serem żółtym. Na samum końcu poukładać kawałki szparagów. Z wierzchu lekko posypać solą. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Podałam na rukoli. Smacznego:)
Tarta z mozzarellą i szparagami
formę to tart wyłożyć przygotowanym lub gotowym castem
Tarta z mozzarellą i szparagami
pieczarki podsmażyć na maśle i posypać sporą ilością pieprzu
Tarta z mozzarellą i szparagami
podmsażone pieczarki i mozzarellę ułożyć na podpieczonym cieście
Tarta z mozzarellą i szparagami
całość polać mieszanką jajek i sera i śmietany