Sposób przygotowania:
Tarta z serduszkiemPrzygotowanie ciasta
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Siekać, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Uformować kopiec, wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 45 minut do lodówki.
Przekładanie ciasta do formy
Ciasto rozwałkować natartym mąką wałkiem na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 24 cm. Ponakłuwać dokładnie widelcem. Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy.
Przygotowanie masy
Szklankę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wyjętymi z wanilii. Drugą szklankę wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować wlać ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką) zimne mleko. Gotować ciągle mieszając na wolnym ogniu przez ok. 5 minut aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
Masę wyłożyć na zimne ciasto. Wygładzić i odłożyć na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie na środku ułożyć serduszko z rodzynek. Dookoła tarty wetknąć umyte i osuszone winogrona. Posypać posypką czekoladową.