jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tarta zapiekana z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjne danie na obiad

Tarta zapiekana z boczkiem

Składniki:

Tarta zapiekana z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Tarta zapiekana z boczkiem
Mąkę przesiać do miski i posiekać nożem. Dodać jajko oraz wodę i zagnieść wszystkie składniki. Dokładnie z wyrobionego ciasta uformować kulę i zawinąć folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o grubości 1/2 cm i włożyć do wysmarowanej masłem formy dociskając ciasto palcami do brzegów. Środek ciasta ponakłuwać widelcem. Piec wpiekarniku rozgrzanym do 220 stop. C. przez 12 minut. NADZIENIE: Boczek pokroić w plastry, usunąć tłuszcz kilka plasterków odłożyć, a resztę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Jajka ubić ze śmietaną i przyprawić masę solą i pieprzem. Na podpieczonym cieście ułożyć boczek, zalać przygotowaną masą ze śmietany i jaj na wierzchu poukładać odłożone plastry boczku. Całość piec w tej samej temp. przez 25- 30 minut.