Jasnozielona

Jasnozielona

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Zielona tarta wiosenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiosenna sycąca tarta, która poskromi największego Łakomczucha, podobno uległ jej nawet słynny Stefek Burczymucha. Zielona tarta z serem feta i wędzonym łososiem z powodzeniem zastąpi drugie danie, idealna do spałaszowania na pikniku.

Zielona tarta wiosenna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zielona tarta wiosenna

 

Sposób przygotowania:

Zielona tarta wiosenna
Ciasto zagniatamy z podanych składników i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub na 1 godzinę do zamrażarki. Zmiażdżony czosnek oraz posiekaną cebulę podsmażamy na patelni dodajemy szpinak doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Odstawiamy do przestudzenia. Ciastem wykładamy blachę na tarte i zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez pół godziny. Fetę kroimy w kostkę, łososia w paski. Jajka ubijamy w misce, mieszamy ze śmietaną a następnie dodajemy zimny szpinak. Na podpieczony spód tarty wykładamy fetę i łososia a całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczno-szpinakową. Na wierzchu układamy żółty ser i całość zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia sera. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Zielona tarta wiosenna