Sposób przygotowania:
Zielona tarta wiosenna
Ciasto zagniatamy z podanych składników i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub na 1 godzinę do zamrażarki. Zmiażdżony czosnek oraz posiekaną cebulę podsmażamy na patelni dodajemy szpinak doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Odstawiamy do przestudzenia. Ciastem wykładamy blachę na tarte i zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez pół godziny. Fetę kroimy w kostkę, łososia w paski. Jajka ubijamy w misce, mieszamy ze śmietaną a następnie dodajemy zimny szpinak. Na podpieczony spód tarty wykładamy fetę i łososia a całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczno-szpinakową. Na wierzchu układamy żółty ser i całość zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia sera. Można podawać na ciepło lub na zimno.