jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Tartaletki budyniowe

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kruche babeczki z nadzieniem z masy budyniowej z dodatkiem tartej czekolady, bakalii i wiórek kokosowych:)

Tartaletki budyniowe

Składniki:

Tartaletki budyniowe

 

  • CIASTO
  • 25 dag masła lub margaryny
  • ½ kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego

 

  • KREM
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • ½ l mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 masło

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki budyniowe

Żółtka rozmącić z mlekiem.

Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, cukier puder, żółtka z mlekiem i zimne masło, a następnie posiekać nożem, a później zagnieść w gładkie ciasto i uformować kulę, którą podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkowywać na grubość około ½ cm, a następnie szklanką wykrawać krążki ciasta i wypełniać nimi wysmarowane tłuszczem foremki babkowe. Piec w temperaturze 200°C około 10 minut do zrumienienia.

Babeczki pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem.

Z

½ litra mleka odlać 150 ml, a większą część mleka zagotować z cukrem.

Budyń rozpuścić w 150 ml mleka i wlać na gotujące mleko z cukrem, poczym zamieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Następnie masło podzielić na części, rozkręcić mikserem i dodawać po łyżce budyniu, aż do jego wykończenia.

Potem nadziewać babeczki kremem i dekorować wedle uznania.



Tagi:

ciasto tarta