Sposób przygotowania:
Tartaletki z lodami i owocami
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Dodać jajko, wodę oraz bardzo zimne, pokrojone w kostkę masło. Energicznie wyrobić ciasto. Zawinąć w filię i włożyć do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować , wyciąć pożądany kształt i wyłożyć foremki. Foremki z ciastem wyłożyć np. ziarnami fasoli lub kamyczkami do pieczenia. Piec 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć ziarna i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawić do lodówki. Owoce opłukać i osuszyć. Zimne tartaletki lekko nasączyć likierem* choć nie jest to konieczne. Ja użyłam likieru z białą czekoladą. Następnie włożyć kolejno: gałkę lodów, kilka kawałków owoców, bitą śmietanę. Wierzch udekorować pozostałymi owocami i posypać cukrem pudrem. Smacznego:)