jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Tarte leczo z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Takie leczo zawsze robiła moja mama. Różni się ono od tradycyjnego sposobem rozdrobnienia cukinii. Zamiast w kostkę ściera się ją na tarce o grubych oczkach. Efekt wychodzi pyszny.

Tarte leczo z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarte leczo z cukinii

 

 

Sposób przygotowania:

Tarte leczo z cukinii
Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Między czasie pomidory kroimy w plasterki. Tak przygotowane dodajemy do gotowej cebuli. Chwilę razem smażymy. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest młoda nie ma potrzeby obierać jej ze skórki, ani usuwać nasion. Startą dodajemy do pomidorów. Całość podlewamy wodą (około 1 szklanka), wstępnie doprawiamy i dusimy. Paprykę chili drobno siekamy. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki ( lub kostkę). Tak przygotowaną wędlinę obsmażamy na patelni. Na koniec dodajemy do niej przygotowane papryki i chwilkę razem smażymy. Gdy cukinia jest już miękka dodajemy do niej kiełbasę z papryką. Razem chwilkę ogrzewamy. Na koniec całość doprawiamy do smaku, zabielamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zagotowujemy i podajemy.
Tarte leczo z cukinii
paprykę dodajemy do przyrumienionej cebulii
Tarte leczo z cukinii
Startą cukinie dodajemy do papryki i cebulii
Tarte leczo z cukinii
Boczek oraz kiełbase kroimy na mniejsze części
Tarte leczo z cukinii
Całość zabielamy i dodajemy natkę pietruszki