SUPERPRZEPIS

Tarty ziemniaczane

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Tarty ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Zwykłe ziemniaki podane w inny sposób.

Składniki:

Tarty ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Tarty ziemniaczane
Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie i po wystudzeniu obrać, połowę przecisnąć przez praskę dodać do nich jajko, przyprawy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto.Foremki do tart wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, dno i boki wykleić ciastem, pozostałe ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na cieście ziemniaczanym.Jajka ubić z dodatkiem śmietany, soli i drobno posiekanym czosnkiem, zalać powstałą masą poukładane ziemniaki, posypać przyprawą do potraw z ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190 st i zapiekać tarty około 20 min.
Tarty ziemniaczane
Formy do małych tart wysmarować tłuszczem i wysypać
Tarty ziemniaczane
Wylepić ciastem ziemniaczanym i ziemniakami w plastrach
Tarty ziemniaczane
po wierzchu polać śmietaną z jajkami