edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Tatar śledziowy na krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybka przekąska na każdą imprezę.

Tatar śledziowy na krakersach

Składniki:

Tatar śledziowy na krakersach

 

  • 25 dag filetów śledziowych w oleju typu Matias
  • 2 cebule
  • kilka marynowanych grzybów leśnych (lub pieczarek)
  • 2-3 konserwowe ogórki (w zależności od wielkości)
  • kilka kawałków czerwonej marynowanej papryki
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 2 łyżki majonezu
  • ewentualnie troszkę kwaśnej śmietany
  • opakowanie dobrych krakersów (ja dałam Lajkonika)

Sposób przygotowania:

Tatar śledziowy na krakersach
Sałatę opłukać, dobrze osuszyć. Cebule obrać z wierzchnich łusek. Filety śledziowe drobniutko posiekać. Tak samo drobno posiekać grzyby, ogórki, paprykę i cebule. Wymieszać. Dodać majonez i ewentualnie odrobinę śmietany w takiej ilości, aby tatar pozostał gęsty, a składniki tylko się połączyły. Ponownie wymieszać. Na krakersach ułożyć porwaną w mniejsze kawałki sałatę, a na to kopczyki tatara.