Tatar ze śledzia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie namocz w leku i odstaw na 30 minut. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, ogórki i jajko pokrój. Jabłko obierz, wytnij g

Tatar ze śledzia

Składniki:

Tatar ze śledzia

 

  • ½ kg śledzi
  • 1 cebula
  • ½ pęczka koperku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 kwaśne jabłko
  • sok z cytryny lub odrobina octu winnego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • musztarda, sól, pieprz, olej
  • kilka grzybków marynowanych
  • 1 szklanka mleka (może być woda)

Sposób przygotowania:

Tatar ze śledzia
Śledzie namocz w leku i odstaw na 30 minut. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, ogórki i jajko pokrój. Jabłko obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę i od razu skrop sokiem z cytryny lub odrobiną octu winnego aby nie ściemniało. Grzybki jeśli są drobne zostaw w całości, jeśli mają duże kapelusze także pokrój w kostkę. Całość wymieszaj z łyżką musztardy (jeśli jest słona nie dodawaj już soli), pieprzem, solą jeśli potrzeba. Wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj na pumperniklu lub kromkach razowego pieczywa z masłem.