Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tatar ze śledzia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Elegancka, śledziowa przystawka, moja propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia polecam :-)

Tatar ze śledzia

Składniki:

Tatar ze śledzia

 

  • 10 solonych filetów śledziowych
  • 4 chipsy serowe
  • kawior
  • olej rzepakowy nierafinowany
  • ZALEWA ZIOŁOWA:
  • 300ml wody
  • 100ml octu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

Tatar ze śledzia
Śledzie namocz w zimnej wodzie, ocet zagotuj z wodą dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną w cząstki cebulę, tak powstałą marynatę odstaw do ostudzenia. Do chłodnej marynaty dodaj czosnek, cukier i pozostałe zioła, namoczone śledzie zalej zalewą i odstaw na trzy dni. Gotowe śledzie pokrój w kostkę, dopraw pieprzem i olejem rzepakowym, podawaj z kawiorem, cebulką i chipsem serowym.