Szffetka

Szffetka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Tęczowe bawole oczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zmodyfikowałam przepis który dostałam od teściowej i wyszedł bajecznie tęczowy placek, który pięknie prezentuje się na stole.

Tęczowe bawole oczy

Składniki:

Tęczowe bawole oczy

 

  • Ciasto
  • ½ kg maki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao

 

  • Masa
  • 2 galaretki pomarańczowe ( lub jedna galaretka + 2 łyżki żelatyny)
  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 margaryna
  • Dodatkowo
  • Rodzynki lub inne bakalie
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 galaretka niebieska
  • 1 galaretka czerwona
  • Słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Tęczowe bawole oczy
Ciasto Zagniatamy wszystkie składniki oprócz kakao . Kruche ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao. Ciasto jasne rozwałkowujemy i wykładamy na blachę , posmarujemy je powidłem. Ciemne ciasto podzielimy na 24 kulki. W środek każdej kulki wkładamy rodzynki lub inne bakalie. Kulki układamy na powidle. Pieczemy około 40-45 minut w 180°C. Galaretki czerwona i niebieska rozrabiamy w połowie wody zalecanej na opakowaniu na opakowaniu. Gdy się stężeją kroimy w kostkę. Masa Pomarańczowe galaretki rozrabiamy w szklance wody.Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem . Białka z cukrem ubijamy na parze. Do ubitych białek powoli dodajemy ścinającą się galaretkę. Do margaryny dodajemy cały czas miksując powoli białka z galaretką. Między kulki w cieście rozkładamy połowę kostek z galareteki czerwonej i niebieskiej. Na to wylewamy masę. Czekamy aż masa stężeje.Na wierz wykładamy pozostałe kostki z galaretki. Pozostałe galaretki pomarańczowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wylewamy na wierzch placka Kolory galaretek możemy dowolnie zmieniać.