Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Teryna z wędzonej ryby

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

elegancka i luksusowa zakąska przepis przywieziony z Sankt Petersburga

Teryna z wędzonej ryby

Składniki:

Teryna z wędzonej ryby

 

  • 250 g wędzonego łososia dobrej jakości
  • 250 g filetów z wędzonego pstrąga bez skóry i ości
  • 250 g cr`eme fraiche
  • sól
  • pieprz
  • 50 g kawioru najlepiej z kety ale może być inny
  • 1 garść wymieszanych liści sałaty mix
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek najlepszej jakości
  • świeża bazylia i koperek do przybrania

Sposób przygotowania:

Teryna z wędzonej ryby
Kolejno zmiksować oba rodzaje ryby, każdy z połową cr'eme. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Małą, podłużną formę wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć farsz łososiowy i równo rozsmarować. Na środku, wzdłuż formy zrobić pasek z kawioru, wszystko przykryć farszem z pstrąga. Wierzch równo rozsmarować i przykryć szczelnie folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem zamarynować liście sałaty w sosie winegret przyrządzonym z białego octu winnego, soli, pieprzu i oliwy. Terynę wyjąć z formy, wyłożyć na talerz i ostrożnie rozwinąć folię. Pokroić w plastry nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Terynę podawać na talerzach z liśćmi sałaty, przybraną kawiorem bazylią i koperkiem.