Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Testy przyprawowe na wieprzowinie :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie przepadam za gotowymi przyprawami – ale czasem dla własnej wygody używam .Dostałam do sprawdzenia kilka produktów Knorra – to testuję .

Testy przyprawowe na wieprzowinie :

Składniki:

Testy przyprawowe na wieprzowinie :

 

  • 75 dag mięsa wieprzowego ( ja miałam 0,5 kg łopatki , 30 dag żeberek )
  • 1 opakowanie ,, Soczysta karkówka z pieca Knorra „
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 litr wody
  • maggi
  • 4 średnie cebule
  • 2 kromki suchego piernika ( po rozkruszeniu lub zmieleniu ok. 1/3 szklanki )

 

Sposób przygotowania:

Testy przyprawowe na wieprzowinie :
Zrobić pastę przyprawową z opakowania gotowej przyprawy, 2 łyżek oleju , musztardy i miodu .Natrzeć dobrze mięso . Ułożyć w przykrytym pojemniku i zostawić w lodówce na noc .
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron obtarte z marynaty mięso . Przełożyć do garnka . Dodać pozostałą marynatę , pokrojone drobno cebule .Zalać wodą .
Dusić pod przykryciem ok. godziny tak by cebula się rozgotowała , mięso było miękkie , a sos odparował do 1,5 szklanki.
Mięso wyjąć ,, wsypać piernik - sos przetrzeć przez sito- doprawić do smaku . Można dodać trochę śmietanki .

Jak nie ma czasu na komponowanie mieszanki przyprawowej ( lub zabrakło w domu składników ) warto mieć pod ręką takiego gotowca .( w oryginalnym przepisie mięso piecze się w rękawie foliowym – ale ,że nie przepadam za takim mięsem to robię po swojemu ).

Używam do zagęszczania utartego piernika zamiast mąki bo po prostu jest tak wygodniej i smaczniej ( sos nabiera takiego ,,świątecznego „ smaku ) .Można oczywiście zamiast tego zagęścić sos mąką rozrobiona w zimnej wodzie – trzeba wtedy sos jeszcze raz zagotować.

Tagi:

mięso piernik