SUPERPRZEPIS

Tilapia ze Wschodu.

  • 4
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Tilapia ze Wschodu. Więcej zdjęć (5)

Jako,że miałam ochotę na chińszczyznę i na rybę wymyśliłam małe fusion na wschodnią nutkę.

Składniki:

Tilapia ze Wschodu.

 

  • 60 dag tilapii -ok.4 filetów
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1\3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1\2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1\3 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 jajko
  • 50 ml wody
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ok.40 dag mrożonki Warzywa azjatyckie na patelnię
  • ok. 25 dag makaronu Chow Mein

Sposób przygotowania:

Tilapia ze Wschodu.
Rybę opłukałam,osuszyłam.Pokroiłam w dość grube paski.Polałam sosem sojowym,oprószyłam imbirem.papryką i czosnkiem granulowanym.Wymieszałam i wstawiłam do lodówki. W tym czasie jajko roztrzepałam z wodą,szczyptą soli i mąką.Ciasto ma być gęściejsze niż naleśnikowe. Na patelni rozgrzałam olej .Paski ryby moczyłam dokładnie w cieście i przekładałam na gorący olej.Smażyłam z obu stron. W międzyczasie nastawiłam wodę na makaron.Gdy się zagotowała,wyłączyłam gaz,wrzuciłam makaron.Przykryłam,odstawiłam na 4 minuty i odcedziłam.Był gotowy. Rybę po usmażeniu osączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym i wstawiłam do piekarnika by nie stygła. Na patelni przygotowałam warzywa po azjatycku z mrożonki. Na talerze nakładałam porcje makaronu, na nich warzywa a na wierzchu kąski ryby.Smakowały trochę jak sajgonki.
Tilapia ze Wschodu.
Pokrojoną w paski rybę wymieszłam z sosem sojowym i przyprawami.
Tilapia ze Wschodu.
Przygotowałam ciasto gęściejsze od naleśnikowego i włożyłam do niego rybę.
Tilapia ze Wschodu.
Rybę moczoną w cieście smażyłam na gorącym oleju z obu stron.
Tilapia ze Wschodu.
Usmażone kąski rybne osączamy z tłuszczu i odkładamy w ciepłe miejsce.