dorotkamalenstwo

dorotkamalenstwo

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

TIRAMISU

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepyszny deser dla każdego

TIRAMISU

Składniki:

TIRAMISU

 

  • 500g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • pół szklanki Cukru Królewskiego
  • filiżanka mocnej kawy
  • 20 ml likieru np. kawowego lub ewentualnie wódki wymieszanej z zapachem np. rumowym
  • szczypta soli
  • kakao do posypania.

Sposób przygotowania:

TIRAMISU
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty szybko maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy na denie foramki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera, a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sertea. Całość posypujemy kakao i schładzamy przynajmniej 12 godzin w lodówce.