Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, znane ciasto....:)

Tiramisu

Składniki:

Tiramisu

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyzeczki kakao
  • Masa:
  • 1 kg sera mascarpone
  • 1 l smietany 36%
  • 5 żółtek
  • I opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 30 dkg cukru pudru
  • 200 ml kawy rozpuszczalnej
  • 5 dkg zelatyny
  • Kakao do posypania

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Przygotowac żelatynę i ostudzić. Żółtka utrzeć z 15 dkg cukru pudru. Stopniowo dodawać ser. Ubić śmietanę z 15 dkg cukru pudru. Ser i śmietanę połaczyć. Dodać zelatynę.
Biszkopty nasączyc w kawie i ewentualnie alkoholu.
Przełożenie: biszkopt+1/2 masy+biszkopty+masa+kakao