Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Tofu w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie można podawać z surówką.

Tofu w cieście

Składniki:

Tofu w cieście

 

  • 50 dag sra sojowego tofu
  • 20 dag ryżu
  • przyprawa curry
  • ząbek czosnku
  • 20 ml sosu sojowego
  • 10 dag sezamu
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
  • ciasto:
  • 10 dag maki razowej
  • 10 dag maki sojowej
  • woda
  • sos:
  • cebula, papryka czerwona
  • kostka bulionowa
  • 20 ml oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Tofu w cieście
Do ryżu dodać, curry i zmiażdżony czosnek, wsypać ryż na patelnię, podprażyć, zalać wodą i ugotować na sypko. Połączyć mąki, pszenną i razową, wlać wodę, tyle aby powstało ciasto jak na naleśniki. Ser podzielić na cztery części, każdy plaster zanurzyć w cieście, obsypać sezamem i smażyć na oleju.Cebulę i paprykę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać pół szklanki wody, połowę kostki rosołowej, sos sojowy i dusić na małym ogniu. Po ostudzeniu sos zmiksować. Plastry tofu położyć na półmisku polać sosem i ryż posypany posiekanym szczypiorkiem.