Sposób przygotowania:
Drożdżowe z rabarbarem i wiśniami
Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę,dodać drożdże i miód. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo,aż będzie miękkie i elastyczne a jednocześnie klejące ( tak powinno być,więc nie należy dosypywać mąki). Dno miski oprószyć mąkę i przełożyć ciasto. Nakryć i zostawić do podwojenia objętości. Trwa to około godziny,półtorej. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski,uderzyć nim mocno o blat i jeszcze raz krótko wyrobić. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim ciasto ( warstwa będzie raczej niska). Owoce: Zanim zaczniemy wyrabiać ciasto na sito wyłożyć wiśnie aby miały czas odcieknąć. Rabarbar umyć,obrać i pokroić na kawałki o grubości około 1 cm. W misce wymieszać owoce. Kruszonka: W misce wymieszać cukier z mąką i zalać gorącym masłem. Wymieszać widelcem i palcami zrobić kruszonkę. Na ciasto wyłożyć owoce,posypać cukrem i kruszonką. Odłożyć na kolejne 20 minut aby wyrosło. Następnie wstawić do zimnego piekarnika i piec w 180 st około 40-45 minut-do suchego patyczka ( ja piekłam 45). Wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i ostudzić ciasto. Ostrożnie wyjąć z formy. Smacznego!
alaaa
monikaT83
gosia56
monikaT83