jola1988

jola1988

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

Torcik Bambo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszny torcik Bambo

Torcik Bambo

Składniki:

Torcik Bambo

 

  • CIASTO:
  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu
  • szklanka mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • KREM :
  • pół litra mleka
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki kaszki manny
  • zapach rumowy

 

  • POLEWA:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka wody
  • łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Torcik Bambo
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy kakao i dżem, następnie jajka , mąkę i mleko. Wlewamy ciasto do tortownicy o średnicy 25 cm i pieczemy około godziny w średnio nagrzanym piekarniku Na mleku gotujemy gęstą kaszę mannę i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 łyżce kaszy i ucieramy dalej, następnie dodajemy kakao i zapach rumowy Kiedy krem będzie puszysty, przekladamy nim ciasto przekrojone na 3 części . Składniki polewy rozgrzewamy w garnku, studzimy i polewamy ciasto. Ozdabiamy owocami lub wiórkami kokosowymi