VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ot takie serducho wyczarowałam w Walentynki. Leciutki biszkopcik, bezy i słodki krem chałwowy z bakaliami. Czego chcieć więcej?

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami

 

  • Biszkopt:
  • Tortownica 21x22 cm (serce)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Spody bezowe:
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • Szczypta soli
  • 1 kisiel truskawkowy (38 g)
  • Czerwony barwnik
  • Krem:
  • 330 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cukry waniliowe (po 16g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny
  • 50 g mieszanki studenckiej (bakalii)
  • 2 łyżki wódki
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka). Spody bezowe: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem. Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą z nasadką gwiazdki napełniamy masą i obrysowujemy serce. Przygotowujemy dwa takie spody. Blaty pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130*C i pieczemy około 80 minut. Krem: W miseczce mieszamy 80 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy na puch z drugim cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej. Po ugotowaniu okrywamy budyń ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy.
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami
Tak wygladają płaty bezowe przed upieczeniem
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami
Upieczony biszkopt- pierwsza warstwa torcika
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami
Masa budyniowa- baza do kremu przed dodaniem chałwy i bakali
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami
Konsystencja żelatyny przed wlaniem do kremu