reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Torcik coca-cola z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest mocno czekoladowe, mnie w pierwszej chwili przypomniał ciasteczka oreo. Zrezygnowałam z bitej śmietany,ale za to zrobiłam galaretkę z coli

Torcik coca-cola z orzechami

Składniki:

Torcik coca-cola z orzechami

 

  • Ciasto czekoladowe
  • 200 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 150 g cukru
  • 150 ml coca-coli
  • 100 ml oleju
  • 4 jajka

 

  • Masa orzechowa:
  • 150 g herbatników
  • 150 g orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki coca-coli
  • 150 g masła
  • 100 g cukry pudru ( można mniej)
  • 4-5 łyżki syropu

 

  • Dodatkowo
  • 1 szklanka coca-coli
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • syrop lub cola do naponczowania ciasta

Sposób przygotowania:

Torcik coca-cola z orzechami

ciasto

Torcik coca-cola z orzechami
ściełam górę ciasta bo za mocn mi wyrosło

Ciasto:

Mąkę, kakao i proszek przesiewamy przez sito.

Ucieramy jajka z cukrem- tak około 10 minut, masa musi zgęstnieć, zbieleć i podwoić swoja objętość.

Do ubitej dodajemy stopniowo i na przemian suche składniki, colę i olej

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka)

Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa blaty- ja dodatkowo ścięłam górę ciasta.

masa

Torcik coca-cola z orzechami
herbatniki wystarczt=y rozdrobnić i po nasiaknięciu przemieszać je robotem

Orzechy mielimy, herbatniki rozdrabniamy i zalewa my colą- odkładamy do nasiąknięcia( tak około 10 minut) potem wystarczy utrzeć mikserem.

Do herbatników dodajemy orzechy i mieszamy.

Osobno miksujemy na puszysto masło z cukrem pudrem .

Dodajemy po łyżce herbatników z orzechami i miksujemy do połączenia się składników.

galaretka

Torcik coca-cola z orzechami
cola po dodaniu żelatyny mocno pracuje, dlatego dobrze jest używać wysokiego naczynia

Blat ciasta ponczujemy dość mocno i smarujemy połową kremu- przykrywamy drugim blatem i powtarzamy ponczowanie i nakładamy warstwę kremu- na górę przygotowujemy galaretkę z coli

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody- odstawiamy do napęcznienia, po czym podgrzewamy do rozpuszczenia

Przestudzoną dodajemy do coli- tylko uwaga cola mocno bąbelkuje;D

Przygotowaną galaretkę odstawiamy do wystudzenia i gdy zaczyna gęstnieć wylewamy na ciasto.

Przygotowany tort warto schłodzić w lodówce przez 12 godzin:)