Sposób przygotowania:
Torcik coca-cola z orzechamiciasto
Ciasto:
Mąkę, kakao i proszek przesiewamy przez sito.
Ucieramy jajka z cukrem- tak około 10 minut, masa musi zgęstnieć, zbieleć i podwoić swoja objętość.
Do ubitej dodajemy stopniowo i na przemian suche składniki, colę i olej
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka)
Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa blaty- ja dodatkowo ścięłam górę ciasta.
masa
Orzechy mielimy, herbatniki rozdrabniamy i zalewa my colą- odkładamy do nasiąknięcia( tak około 10 minut) potem wystarczy utrzeć mikserem.
Do herbatników dodajemy orzechy i mieszamy.
Osobno miksujemy na puszysto masło z cukrem pudrem .
Dodajemy po łyżce herbatników z orzechami i miksujemy do połączenia się składników.
galaretka
Blat ciasta ponczujemy dość mocno i smarujemy połową kremu- przykrywamy drugim blatem i powtarzamy ponczowanie i nakładamy warstwę kremu- na górę przygotowujemy galaretkę z coli
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody- odstawiamy do napęcznienia, po czym podgrzewamy do rozpuszczenia
Przestudzoną dodajemy do coli- tylko uwaga cola mocno bąbelkuje;D
Przygotowaną galaretkę odstawiamy do wystudzenia i gdy zaczyna gęstnieć wylewamy na ciasto.
Przygotowany tort warto schłodzić w lodówce przez 12 godzin:)