Sposób przygotowania:
Torcik jubileuszowy
Ciasto Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Z białek ubić pianę, a gdy już będzie sztywna, powoli dosypywać resztę cukru i dalej ubijać, aż się rozpuści. Pianę połączyć z żółtkami, dodać przesiane mąki oraz kakao. Wsypać zmielone migdały, całość wymieszać na gładką masę, wlać stopione masło, wymieszać. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy, piec 25 minut w 190 stop. Krem Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Gruszki dobrze osączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Krążki ciasta skropić syropem gruszkowym. Dwa z nich (spód i środek ) posmarować galaretką porzeczkową. Na spodzie ułożyć kawałki gruszek, rozsmarować warstwę bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem. Ponownie ułożyć gruszki i rozsmarować bitą śmietanę. Przykryć trzecim krążkiem, delikatnie docisnąć. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną, oprószyć tort wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować dowolnie.