Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Torcik jubileuszowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uwielbiam piec ciasta, a jeszcze bardziej jeść je

Torcik jubileuszowy

Składniki:

Torcik jubileuszowy

 

  • 6 szt jajka,
  • 1 paczka wiórki kokosowe,
  • 1 mały słoik galaretka porzeczkowa,
  • 5 łyżek cukier puder,
  • 2 szkl kremówka,
  • 1 puszka gruszki w syropie,
  • 1/4 kost masło,
  • 50 g mielone migdały,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 10 łyżek mąka,
  • 3/4 szkl cukier,
  • dekoracja do tortu

 

Sposób przygotowania:

Torcik jubileuszowy
Ciasto Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Z białek ubić pianę, a gdy już będzie sztywna, powoli dosypywać resztę cukru i dalej ubijać, aż się rozpuści. Pianę połączyć z żółtkami, dodać przesiane mąki oraz kakao. Wsypać zmielone migdały, całość wymieszać na gładką masę, wlać stopione masło, wymieszać. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy, piec 25 minut w 190 stop. Krem Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Gruszki dobrze osączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Krążki ciasta skropić syropem gruszkowym. Dwa z nich (spód i środek ) posmarować galaretką porzeczkową. Na spodzie ułożyć kawałki gruszek, rozsmarować warstwę bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem. Ponownie ułożyć gruszki i rozsmarować bitą śmietanę. Przykryć trzecim krążkiem, delikatnie docisnąć. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną, oprószyć tort wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować dowolnie.

Tagi:

jajko tort jajka