Sposób przygotowania:
Torcik grysikowy z truskawkami i porzeczkami
Truskawki i porzeczki myjemy, oczyszczamy z ogonków/szypułek. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. ciasteczka owsiane rozgniatamy i mieszamy z roztopionym masłem. Kładziemy masę ciasteczkową na dnie tortownicy, rozprowadzając dokładnie i lekko dociskając. Na pół godziny-godzinę wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 700 ml gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Mleko gotujemy wraz z masłem. Kiedy masło się roztopi wsypujemy powoli kaszkę mannę, cały czas mieszając. Gotujemy, aż kasza zgęstnieje; dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Pamiętamy o mieszaniu kaszy, żeby się nie przypaliła i nie porobiły grudki. Ugotowana kaszę studzimy, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch !!! Zimną lub lekko ciepłą kaszę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Na wierzchu układamy truskawki i lekko wciskamy je w masę. Posypujemy czerwonymi porzeczkami i zalewamy wystudzoną galaretką. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem ściągamy boki tortownicy i boki tortu posypujemy cukrowymi perełkami. Można udekorować według własnego pomysłu. SMACZNEGO :)