AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Torcik grysikowy z truskawkami i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybki torcik grysikowy bez pieczenia, z dodatkiem truskawek i czerwonych porzeczek zalanych galaretką.

Torcik grysikowy z truskawkami i porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik grysikowy z truskawkami i porzeczkami

 

 

  • MASA GRYSIKOWA:
  • 1 litr mleka
  • 1,5 szkl. kaszy manny
  • 170 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 32 g cukru waniliowego.

 

  • WIERZCH:
  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 200 g czerwonych porzeczek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wody.

 

  • BOKI:
  • cukrowe perełki.

Sposób przygotowania:

Torcik grysikowy z truskawkami i porzeczkami
Truskawki i porzeczki myjemy, oczyszczamy z ogonków/szypułek. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. ciasteczka owsiane rozgniatamy i mieszamy z roztopionym masłem. Kładziemy masę ciasteczkową na dnie tortownicy, rozprowadzając dokładnie i lekko dociskając. Na pół godziny-godzinę wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 700 ml gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Mleko gotujemy wraz z masłem. Kiedy masło się roztopi wsypujemy powoli kaszkę mannę, cały czas mieszając. Gotujemy, aż kasza zgęstnieje; dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Pamiętamy o mieszaniu kaszy, żeby się nie przypaliła i nie porobiły grudki. Ugotowana kaszę studzimy, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch !!! Zimną lub lekko ciepłą kaszę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Na wierzchu układamy truskawki i lekko wciskamy je w masę. Posypujemy czerwonymi porzeczkami i zalewamy wystudzoną galaretką. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem ściągamy boki tortownicy i boki tortu posypujemy cukrowymi perełkami. Można udekorować według własnego pomysłu. SMACZNEGO :)
Torcik grysikowy z truskawkami i porzeczkami
Dno tortownicy wykładamy masą ciasteczkową przygotowaną z rozkruszonych ciastek i masła.
Torcik grysikowy z truskawkami i porzeczkami
Owoce myjemy, oczyszczamy; galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody.
Torcik grysikowy z truskawkami i porzeczkami
Mleko gotujemy z masłem, wsypujemy stopniowo kaszkę, cały czas mieszając.
Torcik grysikowy z truskawkami i porzeczkami
Ugotowaną kaszkę wykładamy na ciasteczkowy spód, na wierzchu układamy owoce i zalewamy galaretką.