katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Torcik kawowo kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki i łatwy torcik biszkoptowy z wieloma smakami .Gościom bardzo smakował ponieważ prosili o dokładkę:))

Torcik kawowo kajmakowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik kawowo kajmakowy

 

  • na biszkopt

 

  • jajka 5 małych szt
  • mąka 3/4 szkl
  • kakao 3 łyżki
  • cukier 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • na krem

 

  • mleko 2 szkl
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • cukier 3-4 łyżki
  • cappuccino 3 łyżki
  • masło albo margaryna ok 1/2 kostki

 

  • pozostałe

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik kawowo kajmakowy
Jajka wybijamy, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Na koniec dodajemy mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do przygotowanej dużej tortownicy i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. W części mleka musimy rozmieszać budyń, mąkę, cukier i gotujemy na pozostałym mleku. Ugotowany budyń studzimy i miksujemy z masłem i kawą. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy w poprzek na połowy. Spodnią część lekko nasączamy ponczem i smarujemy powidłami. Wykładamy krem i równo rozprowadzamy. Śmietanę ubijamy wg przepisu na op dodajemy uprzednio rozmieszaną w gorącej wodzie żelatynę.Masę kładziemy na kremie i wyrównujemy. Przekrojoną stronę drugiej połowy ciasta smarujemy masą kajmakową (część masy zostawić). Smarowaną stroną kładziemy na śmietanę i lekko dociskamy. Wierzch torcika smarujemy pozostawioną masą kajmakową. Dowolnie udekorować. 
Torcik kawowo kajmakowy
Na zdjęciu pokazane jest ciasto od srodka.