jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Torcik miodowy wg Jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonały, dla wszystkich torcik miodowy

Torcik miodowy wg Jagienki

Składniki:

Torcik miodowy wg Jagienki

 

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 8 dag miodu
  • 8 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • KREM:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 czubate łyżki kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • zapach rumowy
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek wody
  • PONCZ;
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • otarta skórka z cytryny i pomarańczy

Sposób przygotowania:

Torcik miodowy wg Jagienki
CIASTO:
Zagnieść ciasto. Miód i masło rozpuścić, dodać roztarte z cukrem jajka, mąkę wymieszaną z sodą. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować i piec na beżowy kolor około 5 minut.
KREM:
Przygotować krem. Mleko gotować z kaszą manną 15-20 minut, mieszając. Ostudzić. Dodać masło, cukier puder, zapach- utrzeć mikserem.
POLEWA:
Z wymienionych składników ugotować polewę, gotować około 4 minut.
Przekładać placki masą, nasączyć ponczem. Polać gorącą polewą.