Sposób przygotowania:
Torcik na zimno
Białka ubić ze szczyptą soli, do powstałej piany dodać cukier, a następnie pojedynczo żółtka, cały czas mieszając. Przesiać mąkę z proszkiem i cukrem wanilinowym i delikatnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu przekroić biszkopt na pół.Nektarynki obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dusić do miękkości, następnie wsypać cukier i na koniec dodać galaretkę. Gotować do momentu aż soki wyparują, a masa zgęstnieje (w razie potrzeby wstawić do lodówki). Trzy łyżki żelatyny rozpuścić w pół szklanki wody, śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać przestygniętą żelatynę. Na pierwszą część biszkoptu położyć masę nektarynkową, następnie masę kremową, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć na wierzch resztę masy kremowej i posypać kolorowymi lub czekoladowymi płatkami.