sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Torcik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Torcik ten przygotowałam na dziesiątą rocznicę ślubu siostry. Był miłą i zarazem pyszną niespodzianką.

Torcik na zimno

Składniki:

Torcik na zimno

 

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 380 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 mleczka czekolada
  • 1 biała czekolada
  • 2 łyżki rozpuszczalnego kakao
  • 330 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczko cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml zimnej wody
  • 2,5 opakowania rurek waflowych
  • żywe kwiaty di dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik na zimno
Do przygotowania ciasta potrzebujemy tortownicy o średnicy 21 cm. Na dnie układamy połowę opakowania biszkoptów. Ser miksujemy z jogurtem i dzielimy na 3 równe części. Każdą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do jednej części dodajemy gorzką, do drugiej mleczną i rozpuszczalne kakao a do ostatniej białą czekoladę. Wylewamy na biszkopty po 2 łyżki na przemian. Robimy to w miarę szybko, ponieważ masy szybko gęstnieją. Co jakiś czas potrząsamy tortownicą aby równo się ułożyły. Dookoła wbijamy rurki jedna obok drugiej. Na wierzchu układamy resztę biszkoptów. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy ze śmietaną i wylewamy na ciasto. Pozostałą mleczną czekoladą dekorujemy rurki i wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy kwiatami.