SUPERPRZEPIS

Torcik –owoce lata

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Torcik –owoce lata Więcej zdjęć (5)

Ciasta owocowe smakują rewelacyjnie. Jeśli mamy taką możliwość zachęcam do łączenia kilku rodzaju owoców w jednym deserze. Im więcej tylko smaczniej i ciekawiej:)

Składniki:

Torcik –owoce lata

Borówkowa warstwa

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 gram sera białego (u mnie z wiaderka),
  • ok 350 gram borówki amerykańskiej,
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny,

Dodatkowo

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów,
  • świeże owoce do dekoracji (maliny, borówka amerykańska i mirabelki)

Straciatella malinowa (druga warstwa):

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 gram sera białego (u mnie z wiaderka),
  • ok 270 gram świeżych, dorodnych malin,
  • ok 0,5 czekolady deserowej (70% kakao),
  • ok 1 zaokrąglona łyżka cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny

Cytrynowo- mirabelkowa galaretka:

  • 1 kg dojrzałych mirabelek (waga po usunięciu pestek),
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • ok 1/3 szklanki wody (do dopełnienia),
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Torcik –owoce lata

ETAP 1

Torcik –owoce lata
Przygotowana tortownice wykładamy okrągłymi biszkoptami

Dno tortownicy wykładamy częścią biszkoptów. Na biszkopty wylewamy borówkową warstwę.

BORÓWKOWA WARSTWA:

Torcik –owoce lata
Do ubitej śmietanki dodajemy mus borówkowy

Borówki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy razem około 15 minut. W tym czasie owoce zmiękną i puszczą sok. Gotowe zdejmujemy z ognia, miksujemy i studzimy. Z tej porcji wyszła mi 1 szklanka musu borówkowego.
Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki wody. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a w dalszej kolejności przygotowany mus borówkowy.

ETAP 3

Torcik –owoce lata
Po nałożeniu biszkoptów ciasto wstawiamy do chłodu

Do dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Całość wylewamy na ułożone na dnie tortownicy biszkopty. Na wierzchu układamy pozostałą część biszkoptów.
Torcik odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.

MALINOWA STRACIATELLA:

Torcik –owoce lata
Po dodaniu żelatyny i dokładnym zmiksowaniu dodajemy dodatki: czekoladę oraz maliny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę oraz maliny. Masę bardzo delikatnie mieszamy łyżką, by owoce się nie rozpadły. Gotową wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie całość wstawiamy do lodówki, by druga warstwa zastygła.

GALARETKA:

Torcik –owoce lata
Do zmiksowanych owoców dodajemy sypką galaretkę

Mirabelki przekładamy do garnka, dodajemy do nich cukier do smaku (jego ilość zależy od stopnia dojrzałość owoców). Całość stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak owoce zmiękną. Gotowe miksujemy i ponownie stawiamy na ogniu. Objętościowo gotowego musu powinno być 1 litr. Mi do tego stanu zabrakło 1/ 3 szklanki wody. Po dodaniu wody (przegotowanej) całość ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy sypką galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Owocową galaretkę zdejmujemy z ognia, studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygniętą malinową straciatellę. Torcik po raz trzeci odstawiamy do zastygnięcia, tym razem galaretki.
Gotowe torcik dekorujemy owocami użytymi do jego wykonania.